Kullanıcı Girişi | Günün Haberleri | Dünden Kalanlar | Arşiv | İletişim
3,5 milyon seçmenin TC kimlik nosu yok
İçişleri Bakanı Atalay, Türkiye genelinde 3,5 milyon seçmenin nüfus cüzdanında TC kimlik numarasının bulunmadığını açıkladı. Atalay, ehliyet veya pasaportla da oy kullanılabileceğini hatırlattı.
06.07.2009

Bu haber Demo kullanımı ve test amacı ile girilmiştir.

ANKARA - İçişleri Bakanı Beşir Atalay, nüfus cüzdanında TC kimlik numarası bulunmayan seçmenlerle ilgili açıklama yaptı.

YSK'nın yerel seçimlerde nüfus cüzdanında TC kimlik numarası yer almayan seçmenlerin oy kullanamayacağını duyurmasıyla nüfus müdürlüklerinde kuyruklar oluşmuştu. Bakan Atalay, "Umarım bir esneklik sağlanır, talep gelirse nüfus müdürlükleri gece de çalışır. Telaşa gerek yok" dedi.

Oy verirken üzerinde TC kimlik numarası bulunan ehliyet veya pasaportların da gösterilebileceğini vurgulayan Atalay, "3,5 milyona yakın seçmenin nüfus cüzdanında TC kimlik numarası bulunmuyor" diye konuştu.

Pazartesi günü 185 bin kişiye yeni nüfus cüzdanı verildiğini, nüfus müdürlüklerinin seçim günü de açık olacağını belirten Atalay, "Oy kullanma sırasında bir sorun çıkması halinde isteyen seçmen nüfus müdürlüğünden yeni nüfus cüzdanını alarak oyunu kullanacak" dedi.

YSK: KİMLİK NO ŞARTI YASADA VAR
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın da, geçerli belgelerinde T.C Kimlik Numarası olmayanların 29 Mart yerel seçimlerinde oy kullanamayacağı yönündeki kararın yasa gereği alındığını bildirdi.

Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 87. maddesinde yapılan değişiklikle bu şartın getirildiğini anımsatan Aydın, kendilerinin de yasayı uyguladığını kaydetti.

AK Parti, CHP ve MHP'nin, ''nüfus cüzdanlarında Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası olmayanların 29 Mart yerel seçimlerinde oy kullanamayacağı yönündeki kararın gözden geçirilmesi yönündeki isteklerinin'' hatırlatılması üzerine Aydın, randevu talebinde bulunulduğunu, kendisinin de yarın için randevu verdiğini belirtti.

Muammer Aydın, ilgili kanun maddesinde değişiklik yapılmasının söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine, ''Yasa değişirse o zaman konuşalım'' dedi.

YSK KARARI
YSK'nın kararında, 29 Martta yapılacak mahalli idareler seçimlerinde, T.C Kimlik Numarası taşıyan, nüfus cüzdanı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi gibi seçmenin kimliğini tereddütsüz olarak ortaya koyan resimli ve resmi nitelikteki belgelerden birisinin sandık kurulu başkanlarına verilmesi suretiyle oy kullanılabileceği kaydedilmişti.

T.C Kimlik Numarası taşımayan belgeye dayanılarak oy kullandırılamayacağı ifade edilen kararda, bunun dışında, seçmenlerin T.C Kimlik Numarası taşımayan ve üzerine elle veya etiket şeklinde yazılan belgeler ile oy kullanmalarının mümkün olmadığına hükmedilmişti.

İLGİLİ YASA HÜKMÜ
298 sayılı Kanun'un ''Kimliğin tespiti'' başlıklı 87. maddesinde, 13 Mart 2008'de 5749 sayılı kanunla yapılan değişiklikle bu şart getirildi. Değişiklik sonrası ilgili madde, ''Sandık seçmen listesinde yazılı seçmenin kimliği, nüfus hüviyet cüzdanı veya kimlik tespiti amacıyla düzenlenmiş ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan resmi belgelerle belirlenir'' hükmünü içeriyor. Aynı yasa ile oy kullanan seçmenin parmağının boyanması şartı da kaldırılmıştı.

Anayasa'nın 67'nci maddesine 2001 yılında eklenen, ''Seçim yasalarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten sonraki bir yıl içerisinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz'' hükmü gereği ilgili kanun maddesinde değişiklik yapılması halinde değişiklik 29 Marttaki seçim için

Uygulanamayacak. Ancak Anayasa'nın bu hükmünde de bir değişiklik yapılırsa 29 Marttaki seçimlerde, seçim yasasında yapılan değişiklik geçerli olabilecek.

ntvmsnbc.com     Bu haber 3744 kere okundu.
Bu Habere Oy Ver :
Toplam 2 ziyaretçiden 3 puan
GÜNDEM ÜSTÜ
ANKET
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için oyunuzu kime verirsiniz?
Kemal Kılıçdaroğlu/CHP
%34
Kadir Topbaş/AKP
%26
Ahmet Turgut/MHP
%6
Mehmet Bekaroğlu/SP
%11
Cevdet Tellioğlu/BBP
%5
Ahmet Vefik Alp/DSP
%2
Mehmet Dülger/DP
%2
Kararsızım
%14
YAZARLAR
Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Anket | RSS
Haber Sitesi’de yayınlanan her türlü haber ve yazı kaynak belirtilmeden kullanılamaz.
Copyright © 2009 Haber Sitesi
Yazılım : Medyasis